Huszonegyedik századi napló(M)

Huszonegyedik századi napló(M)

Komment komment

2017. november 03. - énnemvagyok?

febr. 14.

Ma beírtak az osztálykönyvbe, mert a Jákó rámfogta, hogy a manzsettámra írtam a puskát, pedig nem is természetrajzból írtam, hanem németből. Annyi baj legyen, majd megkérem az osztályfőnököt, hogy húzzon ki. Ma Shakespeare-től olvastam Hamletet, igen jó tragédia a nagy brit költő tollából. Ma egész nap olyan szomorú voltam, nem is tudtam etetni a hernyókat. Tulajdonképpen miért is él az ember? "Lenni vagy nem lenni, ezt itt a kérdés", mint ahogy Shakespeare mondja a Hamletben. Arra gondoltam, hogy milyen kár az ifjúságért, mely elmúlik és hogy én már sohase leszek olyan vidám és elégedett, mint harmadikban. Hiába! az élet nem olyan víg dolog!... de hagyjuk!...

(Karinthy Frigyes Tanár úr kérem: Naplóm)

 

Én nem szomorú vagyok ma, hanem dühös, a hernyók megetetésére evvel együtt nem fog sor kerülni, elsősorban azért, mert nem tartok hernyókat. Mindjárt szó lesz a düh okáról, a düh meg nálam gyakran az írás oka. 

Mindenekelőtt csináljunk úgy egy picit, mintha tényleg napló lenne ez. Bár nem az, mint, ahogy Karinthyé sem volt az - evvel együtt abból is, meg ebből is meg lehet tudni egyet s mást a világról, amiben az írás született. Az én írástudásom mértékegysége Karinthy Frigyes körömpiszka (ez egyébként azt jelenti, hogy jobban írok mint az átlag, ami meg azt, hogy az átlag le se szarja, hogy én mit írok. Az ő mértékegységük az én körömpiszkom.)

A naplóba régen (amikor az írástudó emberek döntő többsége még nem csak félig-emésztett gondolatok világhálóra való felöklendezésére használták a betűvetést) azt volt szokás beleírni, hogy mit tapasztalt az ember egy adott időszakban. Ma már a legtöbb ember nem ér rá naplót írni, mert minden idejüket elveszi, hogy különböző multimédiás eszközeiken, közöljék az egész világgal, hogy teszem azt: Uránia. "A jégvilág" című darabot adták, jó volt a fűrészes hal. Faszt, ez is Karinthy álnaplója,épp arról van szó, hogy ma ennyit sem írna le senki semmilyen naplóba; csak lefényképezné saját magát a telefonjával a fűrészes hal képe előtt, de még a fűrészes hal is csak egy halom egyes és nulla lenne, a fényképet pedig elnyelné a dezinformáció mocsara, egy büffenő buborék nem sok, annyi nyomot sem hagyna. 

Bezzeg amit én írok ugye. Egyrészt cinikus, nehezen érthető szellemeskedéssel indítok, ami egyáltalán nem szolgálja a célt (de nekem tk. jól esik) másrészt a nem titkolt célom valóban az, hogy aki véletlenül rábukkan erre a szövegre, akár mostanság, akár száz év múlva - gondolkozzon el egy kicsit azon, hogy miféle világ az, amely pont engem, pont itt, pont most (Barna-Lipkovszki Miklós, Belgrád, Szerbia, 2017 November 3.) arra sarkallt, hogy felhányjam az internetre a gondolataimat, arról, hogy mennyire dühít, hogy miféle gondolatokat hánynak fel az internetre az emberek. Nincs benne répa - betűk vannak, mondatokba tessék-lássék belekényszerítve, de ugye nemhogy a műfaji kényszereket, de lassan a műfajokat is egyre többen szarják le, egyre magasabbról. 

A 444.hu nevű weboldalon, ami elvileg egy kvázi-értelmiségiek által, kvázi-értelmiségieknek írott internetes újság, volt szerencsém olvasni arról egy cikket, hogy a klímaváltozás miatt menekültek milliói özönlik majd el Európát. Nem a cikkről lesz itt most szó. Főleg mert nem cikkről, hanem a Guardian nevű angol újságban megjelent cikk lebutított zanzájáról van szó. Most nem rúgok bele a 444-be, mert nem érek rá, így is túl hosszúra nyúlt már ez az iromány. Ahhoz képest, hogy mennyire súlyos az, amiről a cikk szól, a Guardian sem vitte túlzásba a téma kibontását. Az eredeti, angol változatot szerencsére nem lehet kommentálni, így sajnos nem tudhatjuk meg, hogy a 444-nél sokkal szélesebb körű olvasótáborral rendelkező Guardian olvasói miféle sületlenségeket okádnának ki magukból az erre biztosított felületre. 

A 444-en lehet kommentelni. A 444 olvasóinak többsége nem kommentel. Értelmes ember igyekszik távoltartani magát a kommentfalaktól, mert az odahányt ún. gondolatokhoz képest a valódi toxikus hulladék nemhogy emészthetőnek tűnik, de kifejezetten ínycsiklandozó csemegének. Ha értelmes ember kommentfal közelébe téved , szembern a kommentelők többségével, akik csak írnak és nem olvasnak, az értelmes ember olvas, nem ír és szörnyülködik. A szörnyülködésről aztán lehet beszélgetni a haverokkal, így megmérgezve azokat is, akik hallani sem akartak az egészről, vagy, ami még rosszab lehet róla írni. Így írok én, de mit tehetnék, ha egyszer kíváncsi vagyok. Tudom, hogy a kommentelők véleménye nem feltétlenül reprezentatív, hiszen egy értelmes embert sem ismerek, aki cikkek alatt kommentel. Ez azonban csak ront a helyzeten - mert a kommentelők, kivált a 444.hu-n az átlagnál okosabb emberek. Ezen most biztos sokan fennakadnának, ha sokan olvasnák ezt a cikket - nekik azt válaszolnám, hogy ha pesszimistán szemléljük a helyzetet, (máshogy meg nem érdemes) azzal kell szembesülnünk, hogy a kommentelők legalább írnak. Hagyjuk most, hogy micsoda dolog az, hogy egy nem anonim újságcikk alá, anonim oda lehet írni bármit. Azt is hagyjuk, hogy micsoda dolog az, hogy a tartalomszolgáltató nem tartozik felelősséggel azokért a  nem ellenőrzött információkat, urambocsá szörnyű hazugságokat tartalmazó kommentekért, amiknek a megjelenését elvileg ellenőrzött információkat, urambocsá tényeket tartalmazó cikkek alatt teszi lehetővé. Azt végképp hagyjuk, hogy gyakorlatilag a cikk sem feltétlenül áll ellenőrzött információkból stb stb. Az emberek többsége nem olvas sem cikket sem kommentet se semmit, írni meg még annyit sem ír. Az emberek többsége vagy hiába, vagy pedig nem jár iskolába - vagy funkcionális, vagy de facto analfabéta. Hozzájuk képest, sajna de való, az az ember, aki képes a fejében lévő szörnyű zűrzavar egy részét artikulálni már-már írástudónak minősíthető. 

Na ezek a bitcsinálta írástudók arról értekeznek a fent említett cikk alatt, hogy amennyiben a klímaváltozás miatt valóban többtízmillió menekült indul majd meg Európa felé akkor őket sajnos/nem sajnos le kell majd tömegesen mészárolni. Vannak, akik szerint nem kell tömegesen lemészárolni azokat az embereket, akik az aszály és az éhínség elől menekülnek, hanem afrikai milíciákat kell ezzel a hálátlan, de az európaiság megőrzése érdekében elkerülhetetlen feladattal megbízni. Van egy pár szerencsétlen flótás, aki szembeszegül a milliók lemészárlásáról reggeli kávé mellett értekező írástudó vadbarmok hörgésével, de sajnos ez a típus sem arról híres, hogy érvelni tudna. Az is igaz, hogy ha tudna érvelni azzal sem sokat érne el, hiszen akikkel, úgymond beszélget fel sem fogják, hogy micsoda ordas faszság embermilliók lemészárlásáról értekezni egy kommentfalon.

Nem csodálkozom, hogy egy ilyen szintű diskurzusban nincs kedve részt venni az ún. értelmiségieknek. Azon csodálkozom (egy kicsit és igazából nem is értem, hogy miért) hogy hogyan engedhette meg az értelmiség, hogy így elfajuljanak a dolgok. Az interneten többen olvasnak mint offline. Ami azt is jelenti, hogy valószínűleg többen olvasnak kommenteket, mint pl. Karinthyt. Azok akik igyekeznek ezt is-azt is olvasni, sőt még írni is akarnak, kénytelenek sok időt szánni erre, amit valószínűleg élvezetesebben is eltölthettek volna. Az élvezet nem elhanyagolható szempont egy olyan világban, ahol tk. teljesen reális kilátás egy pár millió ember halomra lövése a keresztény és/vagy toleráns Európa védelmében. Ha ez lesz, akkor addig nem biztos, hogy érdemes arra fecsérelni az időt, hogy már akkor erről beszéljünk, amikor még lett volna pár év, vagy évtized, amikor le lehetett volna szarni az egészet. Én sajnos képtelen vagyok rá. (Illetve egy kicsivel nagyobb az élvezeti értéke a tudatnak, hogy annyira mélyre még nem süllyedtem, mint azok akikről írok, mint az afölött érzett szégyen, hogy engem ez a tudat egy kicsit több jó érzéssel tölt el, mint undorral.)

Na nesze  egy kis ízelítő: 

Csak egy aprócska, lehelletfinom kérdés:
szerintetek a több tizmillió teljesen képzetlen és tanulatlan embert majd be kell/be lesz kötelessége fogadni a kontinensnek?

Fejér Roxanne  johnsondoe • 19 órája

Szerinted lehet olyan törvényt hozni / kerítést építeni, ami képes visszatartani mondjuk 30millió éhező, szomjazó embert és rávenni őket, hogy inkább üljenek otthon és haljanak szomjan?

 

johnsondoe  Fejér Roxanne • 19 órája

Attól tartok lehet, de akkor merjük már kiírni a címbe az igazságot:
"A klímaváltozás miatt olyan tömegmészárlás jön, amilyet még nem látott a világ"

Fejér Roxanne  johnsondoe • 19 órája

Igen, úgy lehet, ez igaz... Csak akkor vállaljuk a tetteinkért a felelősséget, ne az legyen megint, hogy tök humánusak vagyunk meg minden, de euró milliókat adunk mindenféle afrikai milíciáknak, hogy lelődözzék helyettünk azokat, akiknek a lelövése nem annyira humánus.

johnsondoe  Fejér Roxanne • 19 órája

No, pont erre akartam kilyukadni.
Ha meg kell tenni, akkor meg kell tenni, de ne bújkáljunk már álcák mögé, ahol a mosoly mögött vérköpülő pofa van.
Ez van, ezt kell tenni. Sajnos.

kesztió  johnsondoe • 18 órája

Mi a faxomat kell megtenni? Mészárolni, mert ha nem, fel kell adnunk a kényelmünket? Mindenki megbolondult?!

↯↯↯↯  kesztió • 17 órája

Azért 30-40 millió afrikai nem csak szimplán a kényelmedet fogja megszűntetni. Hanem a házadat, az ivóvizedet, meg nagyjából mindent.

johnsondoe  kesztió • 18 órája

Kényelmünket?
A kényelmünket? Ezt most halál komolyan be tudtad írni?
Akkor végülis mindegy.

Luinszki  kesztió • 18 órája

Szerinted csak a kenyelemrol van szo? Egyebkent ha csak ennyi akkor ma miert nem adod fel a kenyelmedet amikor egy hajlektalan embertarsadon kellene segitened? Lenne kin! Segitettel? Befogadtal egyet is? Eteted? Elturod, hogy a kozeledben el? Ha meg nem tettel ilyet akkor voltakeppen mirol hoborogsz?

kesztió  Luinszki • 12 órája

Az őcsényi panziós vállalkozó „segített, befogadta, etette” volna, és hálából a fajtád szinte meglincselte. Van még kérdés?

johnsondoe  kesztió • 18 órája

Ha erre nem tudod a választ, akkor légyszi ne itt kérdezgesd.
Szerinted mi történik, ha 30 millió teljesen más kultúrkörből érkezett ember bekocog, hogy helló, áll a kaki, mostantól itt lakunk?
Még a már meglévő kultúrális különbségeinket sem tudjuk elsikálni.

kesztió  johnsondoe • 18 órája

Úgy érted, hogy BAZmegyei bunkófasiszta és a balfasz pesti romkocsmaliberális közöttit? Ti tényleg ennyire be vagytok kattanva erre a kulturális különbségre? Hidd el, a kulturális különbég lesz majd a legkevesebb, főleg, ha „kulturális meggondolásból” a fehér európai kultúrember habozás nélkül vérfürdőt rendezne a határon.

Nyikhaj istenke  kesztió • 16 órája

Mondjuk én nem adnám fel a kenyelmem nagymertekben, és ez is egy szempont.

Volt egy-két emberségesnek tűnő kommentelő, ameddig én jutottam az olvasásban ott már nem maradt egy se, illetve aki volt, azzal fejezte be, hogy ha lesz is mészárlás, ő abban majd nem vesz részt. Nem tudom hibáztatni, annál is inkább mert ő legalább hányt egy kis borsót az összehányt kommentfalra és nem csak nézte (vagy blogján elemezgette) az okádékot. Elég sok időt fecséreltem el erre és nem hiszem, hogy bármi foganatja lenne, hogy írtam róla de torz kórképnek megteszi. 

Végezetül még annyi bűnös élvezetet megengedek magamnak, hogy ideírom, amit a kommentfalra írnék, ha nem látnám még kevesebb értelmét, annak, hogy odaírjam amit ide is írhatok, ahol nem fenyeget az írástudó vadbarmok felbukkanásának veszélye. 

Egyikőtöknek sem jut eszébe egy pillanatra sem, hogy nem törvényszerű, hogy mindez megtörténjen. Esze ágában sem lenne Európába jönni ennek a sokmillió jövőbeli szerencsétlennek, ha Európa abbahagyná a világ többi részének eszetlen kizsákmányolását. Fontos a kényelem, persze, de tényleg elengedhetetlenül szükséges hozzá az irgalmatlan mennyiségű szemét, amit kitermelünk? Muszáj, hogy légkondicionált luxusautókkal tegyük belélegezhetetlenné a levegőt magunk körül? Hogy ezekbe az autókba a benzint terroristáktól vásároljuk meg, akik a bevételt arra költik, hogy fegyvert vásároljanak tőlünk? Tényleg arról kell beszélgetnünk, hogy fallal vagy golyóval védekezzünk azok ellen akik, vagy a tőlünk származó fegyverek, vagy az általunk gerjesztett nyomor elől menekülnének? Szó sem lehet róla, hogy esetleg megfordíthatnánk a háborúra, illetve oktatásra költött összegek arányát? Esetleg arról, hogy elzavarjuk a vezetőinket, akik gyűlöletkeltéssel próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy inkompetensek? Biztosak vagytok benne, hogy nem lenne egyszerűbb változtatni egy kicsit a rendszeren, ami a problémát okozza, mint halomra lőni pár millió embert, hogy fenntarthassuk a fenntarthatatlan állapotokat.

Így folytatnám tovább és tovább, de nem kapnék túl sok értelmes választ, hiszen az értelmes ember ugye nem vesztegeti az idejét kommentelésre. Megunnám és abbahagynám, mint ezt a cikket is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikbla.blog.hu/api/trackback/id/tr10013154394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása