Huszonegyedik századi napló(M)

Huszonegyedik századi napló(M)

Intro: Adverto ergo sum

2017. május 07. - énnemvagyok?

 

 Ja és persze, nesze hesstegnek való: fénykép vs. énkép/photography vs. selfie; profile to page; mozgókép vs. macskásgif; bubble-trouble.

 FIGYELEM: a cikket végigolvasó, ill. az összes hiperlink tartalmáról összefoglalót író olvasók között éves bérletet sorsolok ki a felcsúti kisvasútra és a gyulaházi űrközpontba.

 

 

Ezzel az irománnyal is, csakúgy, mint magával az oldallal az a célom, hogy magamat is és mindenkit, aki szerente hatni a környezetére közéleti cselekvésre bíztassak. Jellegéből adódóan ez a cselekvés szavak (illetve mozgókép) képernyőre hányásában tud kimerülni, de ez szerintem legalább annyira fontos, mint az utcán üvölteni, hogy elég legyen már. Azt is csak az hallja, aki hallani akarja, plusz-mínusz pármillió.

 Lehet, hogy (bit-) fából vaskarikának tűnik, a „profil” „oldallá” változtatása, de szerintem ez fontos, és ezen az oldalon csak olyasmit fogok megosztani amiről ez elmondható. Na de vajon tényleg lesz-e hatása arra ennek a módfelett 21. századi tevékenységnek arra, ahogyan megnyilvánulok az interneten? Ezt kábé annyira látom előre, mint A. G. Bell a napjában nyolcmilliárdszor a találmánya freak child-ját csekkoló Amerikát, vagy a mobiltelefon sávos járdát.

Az elmúlt időszakban elkezdtem „közírásra” használni a közösségi médiát – viszont közben ki nem tudja, hogy a fészbúk úgy közösségi, ahogy a CÖF civil?

Tudok a buborékról, ti is tudtok róla (ha nem akkor pl. tessék) és mégis úgy viselkedtem az interneten az utóbbi időben, mintha az egész ország alkalmasint az én szavaimat lesné – pedig tudom, hogy csak a barátaim, sőt közülük is csak azok, akik az algoritmus által velem hasonló értékeket lájkolónak találtattak. Na jó meg az ő barátaik, friendjeik és azok, akik követik őket az interneten. Annyi csak a közös mindannyiunkban, hogy akarva-akaratlanul nap mint nap bedőlünk az illúziónak, hogy a világ olyan mint a www (világ, háló stb.)ez a tévedés általában valóság általi pofáncsapatás formájában bosszulja meg magát.

Ez azért is van, mert az internet anarchikus (anarchisztikus?) rendetlenségében képtelenség disztingválni. Nem hiszem, hogy ezt ilyen egyszerűen meg tudnám oldani a magam részére, de az biztos, hogy ha ez az oldal úgy fog működni, ahogy én szeretném, akkor a számomra fontos információt nem a két fake news közti reklámok közül kell kibugarásznom. A Facebook egy reklámfelület, mi termék is vagyunk rajta, illetve magunk is reklámozunk – a szellemi és/vagy kereskedelmi termékeinket, a gondolatainkat, magunkat. Ez olyan nagyszerű, mint amilyen veszélyes. A CIA nemhogy macskákba, de kardfogú tigrisekbe se sajnált volna dollármillókért kémberendezést telepíteni, ha megkaphatta volna annak a személyes adatmennyiségnek egy töredékét, amit mi önként és lájkolva ajándékozunk oda a világtörténelem valaha volt legnagyobb cégeinek. Mészáros Lőrinc urat az észéért szereti a NER népe, (hát  még a gazdáját!) okosabb ő még a Zuckerberg nevű vörös gyereknél is – na de melyikükkel cserélne közülünk az, aki igazán gazdag és hatalmas akar lenni?  A magam részéről inkább az Y2K minthogy bármelyikükkel cseréljek, de a lényeget már biztos érti, aki idáig követte hősiesen ezt a szándékosan csapongó gondolat menetet.

Nekem a szakmám is az, illetve ambicionálom is, hogy sok emberhez szóljak. Szóval, vagy írással vagy kamera által (ha homályosan is) de ha közölni szeretném veletek a munkámat – amennyiben azt szeretném, hogy figyelemmel kövessétek a nyilvánosságnak szánt tevékenységemet, nem mondhatok le a nagy Face-ről. Adverto ergo sum – bár az nem biztos, hogy amit reklámoznak az tényleg van, illetve biztos, hogy nem úgy van, ahogy reklámozzák – de az tény, hogy ha nem reklámozom, na jó, hirdetem, hogy mit csinálok nemhogy pénzt, de még szemrehányást sem kapok azért, hogy valamit jól-rosszul, de csináltam. Én videókat és fényképeket szoktam csinálni, illetve írni is szoktam és legfőképpen beszélni. Annyit feltétlenül megígérhetek, hogy ha itt mozgóképet láttok, az biztos nem lesz macskásgif; ha fényképet, az biztos nem azt ábrázolja majd, ahogyan azt fotografálom, hogy milyen szépen tudom a telefonom képernyőjén nézni saját magam. Ha erre a falra írok valamit, az nem status update, virtuális teg lesz, nem innen fogjátok megtudni mit ebédeltem vagy mit játszott a Juve. Ezek a dolgok valószínűleg nem is érdekelnének titeket, vagy ha igen, azt jobb helyeken is megbeszélhetjük. Itt tartalom lesz – remélem, hogy nemcsak fennakad majd a világhálón, hanem alkalmasint számot tarthat majd az érdeklődésetekre is.

 Mivel az utóbbi időben sokat politizáltam, a következő bejegyzésekben arró-l lesz szó, kép, stb. Mindenekelőtt ez a videó lesz (sőt már van is, csak ide nem lehet embeddelni) :

 https://www.facebook.com/BarnaLipkovskiMiklos/videos/808596819292911/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mikbla.blog.hu/api/trackback/id/tr3512487453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása